معرفی رشته علوم آزمایشگاهی
علوم آزمایشگاهی شاخهای از علوم پزشکی است که در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و بافت های بدن انسان به منظور تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه میباشد.همانطور که از نام رشته علوم آزمایشگاهی مشخص است، قطعا بیشتر ساعات کاری شما در آزمایشگاهها خواهد بود. اما ساعت کاری این رشته نسبت به مواردی هم چون پرستاری خیلی بهتر است.
بازار کار این رشته چگونه است؟
کارشناسان رشته علوم آزمایشگاهی میتوانند آزمایشات بالینی، تحقیقاتی و خدمات وابسته را در مراکز زیر به عنوان کارشناس انجام دهند.
- آزمایشگاههای بالینی بیمارستانهای دولتی و خصوصی
- آزمایشگاههای مراکز بهداشتی
- آزمایشهای تشخیص طبی خصوصی
- انستیتوها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی
- کارخانجات تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
- شرکتهای پخش فرآوردههای بیولوژیک و آزمایشگاهی
- آزمایشگاههای پزشکی قانونی
- سازمان انتقال خون
- آزمایشگاه های کنترل کیفی صنایع دارویی و غذایی
وظایف یک کارشناس علوم آزمایشگاهی شامل موارد زیر است:
- دریافت نمونه، برچسب زدن و مرتبسازی نمونهها و ثبت مشخصات کامپیوتری آنان
- حفظ کیفیت نتایج با استفاده از کنترل کیفیت دستگاهها
- انجام آزمایشهای خونشناسی، ایمنیشناسی و سرولوژی و بیوشیمی و توانایی تشخیص انگلها و قارچها
- حفظ اعتماد به نفس بیمار با محرمانه نگهداشتن جواب آزمایش
مقاطع تحصیلی رشته:
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند در هریک از شاخه های مرتبط با رشتههایی مانند ژنتیک انسانی- بیوشیمی – خون شناسی – ایمنی شناسی – میکروب شناسی – انگل شناسی – ویروس شناسی – قارچ شناسی – بیو تکنولوژی و… در مقطع کارشناسی ارشد و سپس دکترای تخصصی (Ph.D ) ادامه تحصیل دهند.
دستاوردهای این رشته چیست؟
فارغالتحصیلان این رشته :
- تشخیص بیماریها و پیگیری مسیر درمان را به عهده دارند.
- خدمات آزمایشگاهی بالینی مورد نیاز جامعه را برآورده می سازند.
- خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز مراکز بهداشتی کشور که برای پیشگیری و حفظ سلامت لازم است، تأمین میکند.
- از اصول و فنون جدید روش تدریس و یادگیری در حیطههای نظری ـ عملی و کارآموزی در عرصه استفاده میکند.
- فارغ التحصیلان بتوانند در حیطههای مختلف آموزشی، تحقیقاتی، خدماتی و تولیدی خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز جامعه را پوشش می دهند.
- باتوجه به تغییر سریع و مداوم روشهای آزمایشگاهی، فارغ التحصیلان این رشته از توانایی تطبیقی خود با تکنولوژی جدید برخوردار هستند.
درآمد
میزان درآمد کارشناسان علوم آزمایشگاهی در ایران بسته به محل کار ومناطق محروم محل فعالیت و همچنین نوع قرارداد استخدامی رسمی ؛طرحی یا بخش خصوصی متفاوت می باشد. در آمریکا درآمد یک کارشناس حدود ۶۱٬۰۰۰ دلار در سال است.
درآمد فارغالتحصیلان این رشته بسیار متغیر است و بستگی به جایگاه شغلی دارد. بطور مثال درآمد افرادی که در آزمایشگاه تشخیص طبی مشغول به کار هستند از حدود ۱۲ میلیون تومان (سال ۱۴۰۲) میتواند شروع شود و قاعدتا فارغ التحصیلانی که آزمایشگاه تشخیص طبی تاسیس کرده اند ماهانه درآمد بالای ۱۰۰ میلیون تومان خواهند داشت.
آیا امکان تاسیس آزمایشگاه برای فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد؟
افرادی که در مقطع دکتری علوم آزمایشگاهی فارغ التحصیل میشوند اجازه راهاندازی آزمایشگاه در گرایش تخصصی خودشان را دارند. بنابراین افرادی که قصد تاسیس آزمایشگاه دارند باید در یکی از رشته های پاتولوژی و علوم آزمایشگاهی مدرک دکتری حرفهای را داشته باشند.
رشته علوم آزمایشگاهی طرح دارد؟
بله رشته علوم آزمایشگاهی مانند بسیاری دیگر از رشته های زیرمجموعه وزارت بهداشت دارای ۲سال طرح اجباری است. لازم به ذکر است هر ساله لیست رشته های مشمول طرح نیروی انسانی وزارت بهداشت از طریق سامانه رشد پزشکی منتشر می شود. افرادی که بر اساس لیست رشته های اجباری و اختیاری ، مشمول طرح خدمت پزشکی می شوند، می بایست در بازه زمانی تعیین شده برای نام نویسی اقدام نمایند.
رشته علوم آزمایشگاهی برای چه کسانی مناسب است؟
این رشته برای دانشجویانی مناسب است که تمایل دارند در زمینه درمانی – بهداشتی – آموزشی – پژوهشی و تشخیصی مشغول به کار شوند. اگر شما هم درس زیست و کارهای آزمایشگاهی علاقمند هستید، این رشته می تواند مورد مناسبی برای شما باشد. علوم آزمایشگاهی بازار کار خوبی دارد و اگر آینده شغلی معیار مهمی برای شماست می توانید روی این رشته هم تمرکز کنید. علوم آزمایشگاهی شرایط خوبی از نظر درآمد و بازار کار دارد. موقعیت شغلی مربوط به این رشته متعدد است و شرایط مهاجرت و دریافت پذیرش از دانشگاههای مطرح دنیا نیز برای آن هموار است. علاوه بر این، علوم آزمایشگاهی نسبت به سایر رشتههای پیراپزشکی آسانتر است. یعنی در صورت علاقه و استعداد، موفقیت در رشته علوم آزمایشگاهی برایتان آسان است و دغدغه چندانی ندارید.